Hur börjar man?

När vi väl bestämt oss för att göra utbyggnaden så var frågan var man börjar? Ska man vända sig till något av de etablerade taklyftarföretagen, så som Åtvidabersgs Takvåningar, Åtvidabergshus eller Borkas Takvåningar? Ska man börja med att anlita en egen arkitekt och sedan leta efter en entreprenör som kan göra ombyggnaden?

Jag tror nog många väljer att vända sig till en av de etablerade företagen och låta dem ta hand om det mesta från arkitektritningar till slutförandet. Det verkar som att dessa företag har bra anseende – jag har iaf bara läst/hört bra saker om dem och det gör det säkert bra mycket enkelt och bekvämt eftersom de är specialiserade på taklyft och har gjort 1000-tals liknande projekt tidigare.

Nackdelen med att vända sig till ett företag som är med genom hela processen är dock att man till viss del förbinder sig till dem innan man vet vad kostnaden blir. Man sitter i en väldigt dålig förhandlingssits när priset väl ska förhandlas och man redan har tagit fram ritningar via detta företag. Det bästa, tänkte jag, är om man kan komma fram till vad man vill bygga först, få bygglov för detta, och sedan kan ta in offerter från flera olika entreprenörer. En annan nackdel är att taklyftarföretagen normalt bara bygger själva skalet och inte slutför invändigt (gäller ej Taklyftarna Sthlm som brukar göra allt färdigt). Det innebär att man måste använda en annan entreprenör för att färdigställa utbyggnaden, vilket i sin tur skulle kunna innebära problem med att man hamnar mellan två företag som skyller ett eventuellt problem på varandra. Detta resonemang ledde iaf oss till att vi ville börja med att anlita en fristående arkitekt.

Då var bara frågan om vilken arkitekt som vi skulle kontakta. Det skulle ju helst vara någon med viss erfarenhet av taklyft eftersom det ändå är ett lite speciellt projekt att bygga på en våning på ett äldre hus. För oss blev det så att vi anlitade en arkitekt som arbetat för ett av de nämnda taklyftarföretagen men hade en egen arkitektfirma. Vi kunde alltså anlita honom direkt utan att förbinda oss till att använda något visst företag.

Ett svar på “Hur börjar man?”

  1. Hej!
    Vilken arkitekt använde ni och är ni nöjda?
    Vingar just köpt ett 50-tals hus i Sthlmsområdet och vill göra taklyft samt inreda vinden. (Bygga en till ”våning”)
    Tacksam för tips!
    Mvh Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.