Varför taklyft?


En fördel med taklyft är att husets byggnadsarea inte behöver påverkas, vilket var viktigt i vårt fall eftersom vår detaljplan begränsar hur stort huset får vara i förhållande till tomten. I vårt fall så är huset redan så stort det får vara, så en utbyggnad i markplan skulle vara svårt att få bygglov för. En Attefallsutbyggnad skulle inte ge så mycket extra yta att det skulle vara värt priset för oss. Dessutom skulle en utbyggnad i markplan äta upp en betydande del av vår tomt, som inte är överdrivet stor.

En annan sak man måste tänka på är hur utbyggnaden påverkar den nuvarande planlösningen. Vid ett taklyft behöver man göra plats för en trappa någonstans. Om man bygger ut i markplan så kanske man behöver göra om planlösningen lite för att det ska bli bra. Kanske måste ett rum bli ett genomgångsrum för att komma till de nya utrymmena.

Vår detaljplan begränsar också hur många våningar vi får ha. Egentligen får huset bara ha en våning eftersom det är så pass stort i markplanet (134kvm) men om man håller sig till en takvinkel på max 45grader och ett förhöjt väggliv på max 70cm så räknas huset som ett enplanshus med inredd vind.

På bilderna ser ni ritningen av vårt hus från 1973 och hur en del av fasaden såg ut när vi flyttade in. Det är alltså 134kvm i ett plan utan källare (torpargrund).

Ett förtydligande när det gäller taklyft, det handlar oftast om att man tar bort det gamla taket och bygger en ny våning och nytt tak. Det är sällan man återanvänder det gamla taket och verkligen lyfter taket i bokstavlig mening.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.