Hur ska det se ut?

Jag har egentligen inget emot 70-talshus med vitt mexitegel, det är en klassiker som säkert kommer få en renässans någon gång, precis som många äldre stilar har/haft. Det är väl bara att alla som själva växt upp i hus med den stilen ska få barn som växer upp och inte förknippar det med sin barndom på samma sätt. Tegel är ju ett motståndskraftigt och nästan underhållsfritt material. Dock så blir det lite solkigt på sina ställen, vilket inte är så lätt att fixa på annat sätt än att måla teglet. Och då tappar man ju mycket av fördelarna med tegel.

Från början hade vi någon vision om att kanske spara teglet och göra utbyggnaden så att den passade in med det eller kontrasterade mot det på ett snyggt sätt. Men ju mer vi funderade på det så blev det allt mer klart att det nog skulle vara svårt att få det snyggt. Dessutom är väggarna dåligt isolerade och om man tar bort teglet så kan man passa på att tilläggsisolera med fasadskivor innan man lägger på den nya fasaden.

När det gäller utformningen så gillar vi båda hus som är rätt kantiga och moderna utan allt för mycket utsmyckning osv. Hade vi byggt ett helt nytt hus hade det nog blivit något rätt fyrkantigt med platt tak osv. Nu säger ju vår detaljplan att huset inte får klassas som ett tvåplanshus, vilket begränsar oss rätt mycket i vad vi kan göra. I princip skulle vi kunna utforma övervåningen som vi vill, bara vi håller oss inom formen av ett tänkt 45-graders sadeltak med 70cm förhöjt väggliv. Taket måste alltså inte vara ett sadeltak men om man väljer en annan form så inskränker man automatisk på den användbara boytan det blir. Eftersom vi ville ha sovrum till alla tre barnen, ett föräldrasovrum samt ett badrum på övervåningen så ville vi maximera den användbara ytan. Eftersom huset är ganska långsmalt, 18m x 8m, blir det mycket yta på övervåningen som blir svår att använda pga för låg takhöjd. Om nedervåningen är långsmal så blir övervåningen betydligt mer långsmal, vilket man får försöka jobba med så att det ändå funkar.

Vi surfade runt för att hitta exempel på 1,5-planshus med en modern stil, vilket visade sig vara rätt ovanligt. De flesta 1,5-planshus är av typen standardhus och ser väl inte så fantastiska ut. Inget fel med dem eller så men vi ville gärna att vårt hus skulle få en lite mer modern utformning som sticker ut lite.

Några inspirerande exempel hittade vi dock, t ex dessa:

Arkitekthus AH#021, Thomas Sandell
http://www.arkitekthus.se/objekt/ah021-2/
Foto: Åke E:son Lindman

 

Villa Forssell, Karlsson Wachenfeldt Arkitekter
http://www.rodfargspriset.se/2012/09/villa-forssell/
Foto: Johan von Wachenfeldt

 

Grønningen 22, Lundhilds tegnestue
http://www.lundhild.dk/projekter/ombygning/oversigt/ombygning-groenningen-22
Foto: Okänd

 

Det som de har gemensamt är att de är lite strikta i linjerna, t ex saknar de mer eller mindre takutsprång helt. Falsat plåttak ger också ett mycket modernare och renare uttryck. Vi gillade kombinationen av svart träpanel och det ljusa aluzink-taket på de första två husen.

Vi träffade vår arkitekt och gick igenom vad vi ville ha för funktioner och hur vi tänkte när det gäller utformningen. Sedan fick han fundera och komma med ett förslag på utformning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.