Upphandling, val av entreprenör

Efter att vi fått bygglov så var nästa stora delmål att hitta en byggfirma som man har förtroende för och kan göra det för ett bra pris. Som tur var så var jag pappaledig den här perioden och hade ganska goda möjligheter att träffa byggare dagtid, även om min dotter inte alltid tyckte det var sååå roligt… 🙂

Från början var vi nog rättså inställda på att använda något av de specialiserade taklyftarföretagen, som Åtvidabergs Takvåningar, Åtvidabergshus eller Borka. Jag hade i princip bara läst och hört bra saker om dessa företag och det verkade smidigt att de kunde montera hela övervåningen på bara ett par dagar. Jag började med att träffa säljare från alla tre för att få offerter.

Jag måste säga att jag tyckte alla tre verkade vettiga och seriösa. De var väldigt tillmötesgående och hade förstås väldigt mycket erfarenhet av liknande projekt. De har en lösning som de vet fungerar och passar de flesta taklyft. Dock så finns det begränsningar i deras lösning, vilket gör att de inte kan/vill göra vad som helst. I vårt fall var det problem att lösa hur nockbalken skulle stödjas. Eftersom vi har en korridor på övervåningen rakt under nockbalken så kan vi inte ha stolpar där. Istället behöver vi ha dubbla stolpar som håller upp nockbalken via en tvärgående balk. Detta var det endast Åtvidabergs Takvåningar som kunde lösa. De övriga ville göra självbärande takstolar istället, vilket skulle betyda att vi inte skulle kunna få öppet till nock, iaf inte utan synliga takstolar (hanbjälkar). Detta gjorde det mer intressant att leta upp firmor som bygger i lösvirke.

Det är verkligen svårt att få tag på företag som känns rätt på alla sätt, de ska inte vara för små och inte allt för stora. Man vill ha bra referenser och de ska helst ha erfarenhet av liknande projekt. Jag försökte prata runt med bekanta som gjort liknande utbyggnader, letade på nätet och använde onlinetjänsten Bra Byggare för att hitta intressanta företag.

Totalt träffade jag åtta olika företag där sju av dessa lämnade offert. Det var verkligen en tidskrävande process att få till detta men jag skulle egentligen velat ha med ett par företag till. Det var iaf verkligen värt det att träffa alla dessa, faktum är att det företag vi tillslut vi valde var det sista företaget vi träffade. Företaget vi valde var Förenade Byggpartner Entreprenad Orminge AB, mycket för att vi fick väldigt bra referenser från vänner och vänner till vänner som använt dem tidigare.

6 svar på “Upphandling, val av entreprenör”

 1. Hej!
  Halkade in på bloggen när jag googlade på taklyft. Verkligen en bra inspirationskälla när nu vår familj vuxit ur vårat hus och skulle behöva göra om det till 1,5plans hus precis som ni. Undrar lite hur det stod sig prismässigt att anlita ett företag som Åtvidabergs takvåningar som monterar färdiga byggsatser mot att ta det genom lösvirkes? Var det stor skillnad i offerterna?

  Erat resultat har ju blivit fantastiskt snyggt, hur höll det sig prismässigt utifrån hur ni har budgeterat?

  MVH,
  Christian

  1. Wow, fyra barn! Jag tycker det är fullt upp med tre i samma åldersspann 🙂 Jag förstår att ni känner att det skulle va bra med lite mer plats!
   Använd gärna vårt förfrågningsunderlag som inspiration, även om det säkert inte är perfekt på något sätt så är det bra att ha något att utgå ifrån. Jag letade själv febrilt efter bra exempel på underlag men hittade i princip ingenting på nätet. Det är ju lite jobbigt att skriva det eftersom man måste ta en massa beslut innan bygget har startat men det är också det som är bra, att man tänker igenom så mycket som möjligt innan så det blir så få beslut som möjligt som man måste ta under byggets gång.
   Lycka till!

 2. Hej Christian, kul att du hittat hit!
  Det är lite svårt att säga exakt hur priserna för själva taklyftet skiljde sig mellan taklyftarföretagen och lösvirke eftersom jag endast fick offerter på helt färdigställd övervåning från lösbyggesföretagen. I vårt fall låg offerterna från taklyftarföretagen på mellan 1.4 och 1.9 milj. Då är det endast skalet till övervåningen med fönster och isolerade väggar. Jag gissar att det blir lite billigare med lösvirke men kanske inte så mycket eftersom man i princip måste ha väderskydd medan man bygger, vilket bara det kostar ca 200 000kr…
  Man ska iofs komma ihåg att vår undervåning är 134kvm stor och det var en ganska komplicerad förstärkning med stål, vilket säkert gjorde den dyrare än ett typiskt taklyft.
  Den största fördelen med lösvirke tycker jag är att man kan anlita en entreprenör som gör allt, det är värt mycket! Så fort man blandar in flera entreprenörer för olika delar så hamnar man gärna i kläm om det skulle bli något strul. En annan fördel är att det är lättare att vara med och påverka detaljerna i bygget, jag tror inte att vårt hus hade blivit riktigt lika snyggt om vi låtit ett taklyftarföretag bygga övervåningen på fabrik. Med lösvirkesbygge är det lättare att anpassa det nya till det gamla.
  Det som talar för taklyftarföretagen är att de har jättemycket erfarenhet och gör jobbet väldigt snabbt. Jag har nog inte hört något illa om något av de stora taklyftarföretagen och har ju funnits i många år, det är nog ett bra kvalitetstecken!
  När det gäller vår budget så är det nog som det ofta är att den anpassas vartefter. Man kommer på flera saker man vill passa på att få gjorda och har svårt att kompromissa osv. Man brukar ju prata om att kostnaden för en utbyggnad brukar ligga någonstans mellan 15 000 och 25 000kr/kvm. Vi hamnade någonstans i övre delen av det spannet men vi gjorde också betydligt mer än bara bygga ut, vi bytte hela fasaden och passade på att tilläggsisolera den, vi valde ett dyrare plåttak och gjorde en ny uteplats etc. Dessutom har vi i princip inte gjort något jobb själva, det har inte varit aktuellt med tre ganska små barn…
  Berätta gärna mer om ert projekt! 🙂

  1. Tack för svaret. Vi har en tegelvilla i Trollhättan från 1962, den är 125kvm och vi har tre sovrum. Nu har vi 4 barn mellan 2-7 år så vi börjar planera för framtiden med huset.

   Man vill ju kunna låta barnen få ett eget rum när de blir lite större och behöver lite space för sig själva. Vi har tänkt göra ett taklyft på samma sätt som ni har gjort. Tänkte använda din mall för förfrågningsunderlag och verkligen tänka igenom vad vi vill få gjort.

 3. Har ett 1/2 lans hus med 85m2 bottenvåning och övervåningen är knappt 40 m2 men då är det inte ståhöjd mer än på ca 20m2. Bor i Göteborg och fick saftiga offerter från 3 olika byggare (ca 3 miljoner) Då ingår nya tilläggsisolerade väggar och badrum på övervåningen, nya fönster etc.
  Men alldeles för dyrt för att vara värt det anser jag.
  För att få 45m2 extra genom att höja taket 2 meter från original så blir det en kvadratmeterkostnad på 65 000kr. Dock blir det ny isolering etc men helt utanför budget.
  Funderar på att stärka upp bef takstolar med ny hanbjälke samt en ram runt med vägglivet, frigöra taket och lyfta upp det med mobilkran. och lyfta in 2m höga prefabricerade väggelement och komma undan med 1,5 miljoner. Letar byggare i gbg.

  1. Hej Martin!
   Ja, det blir ju dyrt om man ska bygga om en hel våning och det blir mycket per kvm om man river existerande boyta. Vi har några i samma område som vi som gjorde en sådan ombyggnad, de hade också ett och ett halvt plan och rev det övre för att bygga ett nytt med mer takhöjd. Jag vet inte hur mycket det kostade men det var nog minst 2.5Mkr.
   Jag har hört om andra som har gjort något liknande som du funderar på men jag har ingen aning om man tjänar mycket på det kostnadsmässigt. Jag gissar att det kan bli en lite krångligare konstruktion om man ska återanvända det gamla taket men det är ju möjligt att göra.
   Skulle ni kunna göra någon annan typ av ombyggnad med stora takkupor t ex? Vår stora takkupa är ju en Attefallstillbyggnad t ex och man får bygga två stycken s.k. Attefallstakkupor också (smala, mellan existerande takstolar). Det är säkert inte jättebilligt men iaf betydligt billigare än en total ombyggnad.

   MVH Tommy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.