Förfrågningsunderlag

För att kunna få offerter på utbyggnaden så behövs en beskrivning på vad man vill ha gjort, ett s.k. förfrågningsunderlag. Det är inte helt lätt att veta hur mycket som ska vara med i underlaget, hur detaljerat man måste beskriva allt. Det var svårt att hitta exempel som kändes relevanta. Det som krånglade till det lite för oss också var att om vi skulle anlita ett utpräglat taklyftarföretag så gör de normalt bara klart skalet till övervåningen och man måste anlita en annan firma för att göra klart resten. Pga detta så delade vi upp arbetet i två delar så att vi kunde begära in offerter på själva taklyftet för sig och färdigställandet för sig.
När det gäller taklyftarföretagen så behöver de egentligen inget förfrågningsunderlag, de ger en väl specad offert direkt baserat på arkitektritningar och ett platsbesök. Eftersom jag träffade några taklyftarföretag först, kunde jag basera förfrågningsunderlaget för själva taklyftet på deras offerter.

Jag lägger upp vårt förfrågningsunderlag här så ni kan ha det som inspiration. Man kan förstås göra det mer detaljerat och uppstyrt än vi gjorde det men det verkade som de entreprenörer vi hade kontakt med tyckte det var en ganska lagom nivå. Vi valde t ex att köpa in kakel, klinker, badrumsmöbler och lamparmaturer själva eftersom det underlättade för entreprenörerna att räkna på kostnaden och ingen av dem verkade tro att de kunde ordna så mycket bättre pris än vi på dessa varor. Kom gärna med förslag på förbättringar så kan jag uppdatera exemplet vart efter!

Det ska sägas att jag i första vändan hade delat upp underlaget för att få separata pris på själva taklyftet (det som taklyftarföretagen erbjuder) och resten. När vi valt entreprenör så satte jag ihop det till ett dokument.

Förfrågningsunderlag-exempel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.