Förfrågningsunderlag

För att kunna få offerter på utbyggnaden så behövs en beskrivning på vad man vill ha gjort, ett s.k. förfrågningsunderlag. Det är inte helt lätt att veta hur mycket som ska vara med i underlaget, hur detaljerat man måste beskriva allt. Det var svårt att hitta exempel som kändes relevanta. Det som krånglade till det lite för oss också var att om vi skulle anlita ett utpräglat taklyftarföretag så gör de normalt bara klart skalet till övervåningen och man måste anlita en annan firma för att göra klart resten. Pga detta så delade vi upp arbetet i två delar så att vi kunde begära in offerter på själva taklyftet för sig och färdigställandet för sig.
När det gäller taklyftarföretagen så behöver de egentligen inget förfrågningsunderlag, de ger en väl specad offert direkt baserat på arkitektritningar och ett platsbesök. Eftersom jag träffade några taklyftarföretag först, kunde jag basera förfrågningsunderlaget för själva taklyftet på deras offerter.

Jag lägger upp vårt förfrågningsunderlag här så ni kan ha det som inspiration. Man kan förstås göra det mer detaljerat och uppstyrt än vi gjorde det men det verkade som de entreprenörer vi hade kontakt med tyckte det var en ganska lagom nivå. Vi valde t ex att köpa in kakel, klinker, badrumsmöbler och lamparmaturer själva eftersom det underlättade för entreprenörerna att räkna på kostnaden och ingen av dem verkade tro att de kunde ordna så mycket bättre pris än vi på dessa varor. Kom gärna med förslag på förbättringar så kan jag uppdatera exemplet vart efter!

Det ska sägas att jag i första vändan hade delat upp underlaget för att få separata pris på själva taklyftet (det som taklyftarföretagen erbjuder) och resten. När vi valt entreprenör så satte jag ihop det till ett dokument.

Förfrågningsunderlag-exempel

Ett svar på “Förfrågningsunderlag”

  1. Hej och tack för en mycket intressant och läsvärd blogg! Exemplet på förfrågningsunderlag i denna post var särskilt värdefullt för oss. Vi är i färd med att göra ett taklyft på vår enplansvilla och har som ni först samarbetat med en arkitekt för att ta fram ritningar och underlag för bygglovsansökan. Hur gjorde ni med konstruktionsritningar – tog ni fram dessa som en del av ert förfrågningsunderlag tillsammans med arkitekten (och en konstruktör?), eller ingick det i uppdraget för entreprenören att ta fram dessa som en del i sitt arbete? Anlitade ni kontrollansvarig innan ni gjorde bygglovsansökan så att denne kunde bistå vid upprättandet av den preliminära kontrollplanen eller tog ni in kontrollansvarig först på ett senare stadium? Om du har tid och möjlighet att mejla mig så skickar jag gärna ett par ytterligare frågor via mejl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.