Hussiffra

Nu sitter den äntligen där, hussiffran! 🙂 Det blev en del fixandes på vägen innan den blev klar.

Vi hade redan från början tänkt att vi skulle ha en upplyst hussiffra på gaveln och såg till att få en liten lampa, Hide-a-lite Deco IV, installerad tillsammans med den andra fasbelysningen så att den tänds och släcks automatiskt.

Jag ville ha en skylt som passade husets karaktär, lite avskalat och strikt så där. Efter att ha surfat x antal timmar på nätet efter den perfekta fonten så slutade det ändå med att jag ritade siffrorna i Word 🙂

Eftersom jag var lite osäker på hur breda siffrorna skulle vara och hur ljuset bakifrån skulle te sig på kvällen så gjorde jag en prototyp av papp klädd med metallfolie 🙂 Det var bra för det visade sig att jag behövde göra siffrorna dubbelt så grova och att jag behövde ha en skiva av frostat glas bakom för att hela siffrorna skulle lysas upp på rätt sätt. Jag gjorde så att jag köpte akrylglass på Biltema och slipade den på ena sidan med fint sandpapper för att få det att se frostat ut.

Själva skylten beställde jag på laserskuret.nu, där man kan få lite vad som helst laserskuret efter en skiss. Vi valde att få den i 3mm rostfri plåt, vilket kostade ca 900kr.

Till sist skulle det monteras på väggen och eftersom skylten är överaskande tung så valde jag att montera den med 8st vinkeljärn (monterade två och två som u-järn) och sätta ihop det med 20 skuvar och muttrar. Det blev mer komplicerat än väntat men nu ramlar den inte ner iaf!

I slutändan blev det riktigt bra tycker jag, man ser siffrorna bra både på dagen och kvällen. Utan det frostade akrylglaset hade det inte blivit så tydligt på kvällen.

 

Sökord: Hussiffra, laserskuret.nu, taklyft, ombyggnad

2 svar på “Hussiffra”

 1. Hej! Vilken fantastisk blogg och vilket underbart hus ni ser ut att ha fått!
  Vi bor också i ett 70-tals enplanshus och funderar på att bygga en ovanvåning. Vi har blivit så inspirerade av denna bloggen! Vi är så nyfikna på vad bygget ungefär har kostat? Vad kostade arkitekten? Hur lång tid tog det från kontakt med byggföretag till dom började bygga?
  Tack för inspirerande läsning!

  1. Hej Sara!
   Tack för berömmet! :-)) Kul att ni hittade hit! När det gäller vad det hela kostade så kan jag iaf säga att vi hamnade i den övre delen av det typiska spannet för utbyggnad/nybyggndad 15-25 000kr/kvm. Men vårt projekt var rätt avancerat med mycket förstärkningar och öppet till nock, aluzinctak etc.
   Arkitekter brukar kosta omkring 1000kr/h och hur lång tid det tar är nog rätt olika. Jag tror vi hamnade strax under 30000kr för den posten. Då kändes det som mycket pengar men nu i efterhand tycker jag nog att det kanske var de mest välinvesterade pengarna i bygget, det är bara ett par procent av den totala kostnaden men ändå gjorde det stor skillnad! Jag kontaktar er via mail så kan vi prata mer om detaljer!

   MVH
   Tommy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.