Takkupa nr 3 påbörjad

Kommunen godkände vår ansökan om att bygga en tredje bredare takkupa som en Attefallstillbyggnad! Vår entreprenör är tillbaka och vi har fått ett stort hål i taket!  Bra att det har varit en ovanligt varm maj månad, det blir rätt luftigt och svalt på natten.

Från en granne har vi fått höra att Stockholms kommun numera tillåter att man gör en Attefallstillbyggnad i samma svep som man gör en annan tillbyggnad. Så bra! Så dags nu! :-/ Men jaja, bättre sent än aldrig!

 

Nyckelord: taklyft, takkupa, Attefallstillbyggnad

15 svar på “Takkupa nr 3 påbörjad”

 1. Hej!
  Tack för en superintressant blogg. Hade lite frågor om bygget. Har ni någon ungefärlig totalkostnad på hela ombyggnationen? Tillåter er detaljplan 2 våningar eller räknas ombyggnationen som ”inredd vind”? Ni skriver att boytan ökat med 100 kvm, är detta faktiskt boyta eller ”biyta”? Tack ännu en gång för inspiration, ert hus är Såå fint.

  Med vänlig hälsning, Lisa

 2. Hej Lisa!
  Tack för dina vänliga ord! Vår detaljplan tillåter inte två våningar om byggnadsarean överstiger 100kvm, vilket vårt hus gjorde/gör. Vi har alltså byggt en inredd vind 🙂 Boytan blev 100kvm på övre plan när man har räknat bort inverkan av snedtaket etc. Ytan på nedre plan är 134kvm så det går alltså borde 34kvm när man räknar ut boytan. Vi har ju försökt att utnyttja kattvindarna så mycket som möjligt genom att bygga förvaring osv men det är ju ändå rätt mycket yta där det inte är ståhöjd.
  När det gäller kostnader så hamnade vi nog nära 25tkr/kvm men det beror lite på vad man räknar med. Vi har ju gjort en del val som fördyrar en del, t ex plåttaket och öppet till nock osv. Dessutom krävdes det ju omfattande förstärkningar av huset, vilket var en hel del jobb att få på plats. Jag skickar dig ett mail så kan vi gå in mer på detalj!
  MVH
  Tommy

 3. Hejsan

  Verkligen snyggt hus ni fått! Den större attefallskupan blev klockren, har ni någon uppskattning på kostnaden enbart för den?

  Jesper

  1. Hej Jesper! Tack! Tyvärr har jag ingen tydlig uppskattning av kostnaden för den stora takkupan eftersom den var inbakad i det hela. I vårt fall så hade vi förberett för takkupan redan när konstruktionen gjordes så att det var extra takstolar och en avväxling där den skulle vara.
   Jag vet inte om jag vågar gissa på någon siffra direkt men anar att det skulle vara 100-200tkr.

   /Tommy

  1. Hej igen Jesper, ursäkta sent svar!
   Vi är väldigt nöjda både med vår arkitekt och byggfirma, kontaktinformationen syns på bloggens första sida. Jag mailar dig så kan vi ta detaljer direkt via mail!
   MVH
   Tommy

 4. Hej Tommy!
  Tack för en väldigt intressant blogg!
  Jag har lite frågor om bygget. Skulle du kunna mejla till mig så kan jag ställa specifika frågor som är kanske intressanta bara för oss.
  Tack!

  Med vänlig hälsning,
  Irene

 5. Hej!

  Vilken otroligt inspirerande förvandling måste jag säga, super snyggt!

  Vilken kommun var det som godkände denna tillbyggnad? Jag bor i Nacka och skulle vilja göra samma sak 🙂

 6. Tack! Det var Stockholms kommun. Jag har dock förstått att de har varit ovanligt nitiska med Attefallstillbyggnader, att man inte får göra det i samma veva som en annan ombyggnad. Men jag tror de har lättat lite på det nu, vi har iaf grannar som har fått göra en Attefallstillbyggnad som en del av en större ombyggnad.

 7. Vi tittar på en liknande lösning för takkupa, supersnyggt!
  Du skrev i en annan kommentar att er detaljplan inte tillåter mer än ”inredd vind”/1.5-plan. Vi har samma begränsning. Jag tänkte först att det var attefallsundantaget som räddade er, men det förklarar inte varför även de två mindre takkuporna inte räknas räknas till vägglivet och därför som en avvikelse från detaljplanen?

  Tack på förhand!

  1. Hej!
   De två smalare takkuporna räknas som ”Attefalls-takkupor” eftersom de är smala nog. Den större takkupan räknas som en Attefallstillbyggnad och den var vi tvungna att ansöka om separat när taket redan var byggt. Jätteonödigt att behöva bygga klart taket först och sedan riva upp det och bygga den stora takkupan! Men kommunen vägrade ta med ansökan om attefallstillbyggnaden (stora takkupan) i den första bygglovsansökan då de ansåg att den måste hanteras separat när den första utbyggnaden är godkänd.
   Jag har dock bekanta som har fått en liknande lösning godkänd ”i samma veva” så kanske har de nu förstått det orimliga i att kräva att det ena måste göras klart innan nästa fas påbörjas.

   Med vänlig hälsning,
   Tommy

 8. Hej,

  Intressant och snyggt bygge!
  Vi håller på och planerar ett taklyft också och vi vill maxa volymen på övervåningen med potentiella takkupor.
  Jag ser att era attefallstakkupor går hela vägen ut och livar med fasad så att det blir en så kallad frontespis. Detta var inget som kommunen hade några åsikter om då när ni skickade in för attefallstakkuporna?

  Mvh
  Marcus

 9. Hej och tack Marcus!
  Nej jag kommer inte ihåg att det var någon diskussion kring detta att de smala takkuporna går ända ut. Attefallsreglerna är ju inte glasklara och jag tror inte det står något uttryckligen om detta?

 10. Hej Tommy,

  Tack för svar!
  Vet inte om det är något nytt men på Boverkets hemsida om Bygglovsbefriade takkupor så står det följande:

  ”Det är enbart för takkupor som lovbefrielsen gäller. Det är alltså inte möjligt att bygga en liknande åtgärd som exempelvis frontespis, [takfönster eller burspråk med stöd av undantaget]. ”

  Länk: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov–byggande/anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/takkupor/

  Så då tolkar jag det som att man inte får bygga frontespis (= takkupa som går hela vägen ut till fasadliv) när man bygger en attefallstakkupa.
  Vi vill gärna ha det så, men vi får väl se vad vår kommun säger 🙂

  Ha det fint!

 11. Tack för länken Marcus! Frågan är vad definitionen av en frontespis är. Enligt Wikipedia är det:

  – En byggnads huvudfasad.
  – Ett mer eller mindre starkt framträdande mittparti på en byggnads huvudfasad, avslutat med en fronton
  – Ett över en byggnads taklist och på byggnadens mitt uppskjutande parti, avslutat med fronton. Herrgårdar är ofta försedda med dylika frontespiser med fönster till vindsrum (som kallas rum i frontespisen)

  Om man skulle gå efter den definitionen så verkar det som att det ska vara ett framträdande parti på mitten av huvudfasaden, typiskt vid entrén. En annan sak är att det står på länken att man behöver söka bygglov om det rör sig om en frontespis, så det kan ju hända att man kan få det godkänt ändå. I vårt fall så hade vi med de små takkuporna i vår första bygglovsansökan, så jag vet inte säkert om de ansågs vara bygglovsbefriade ”Attefallstakkupor”, det viktiga var att de inte ansågs ”våningsskapande”.

  Vår andra ansökan för att bygga den stora takkupan var dock inte en bygglovsansökan utan en bygganmälan enligt Attefallsreglerna om en Attefallstillbyggnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.